Met de smaak van vroeger!

Het onststaan van SlowFood!

Slow Food is een internationale beweging voor ecogastronomie.

SlowFood vindt dat voedsel lekker, puur en eerlijk moet zijn. Daarmee bedoelen ze dat ons eten goed moet smaken; dat het zonder schade voor de leefomgeving, het dierenwelzijn en de gezondheid moet worden geproduceerd en dat producenten een eerlijke vergoeding moeten krijgen voor hun werk. Slow Food werd opgericht in 1989 als reactie op fast food, op smaakvervlakking en de toenemende eenvormigheid van voedsel. De beweging streeft naar smaakvolle producten van goede kwaliteit, die duurzaam zijn geproduceerd.

Het product is dus het startpunt.

Maar de betrokkenheid van Slow Food-leden reikt veel verder. We houden van ambachtelijke producten van uitstekende kwaliteit en zijn tegelijkertijd geïnteresseerd in de herkomst ervan, in de productiewijze, de economische en politieke context. Daarbij pleit de beweging voor behoud van authentieke soorten en rassen en biodiversiteit, waarmee we veelzijdigheid in soorten en rassen beogen. Verder bevorderen we de vorming van voedselgemeenschappen, een economisch model dat rechtvaardige, duurzame productie voorstaat en onderlinge banden binnen een gemeenschap versterkt. De beweging nu! Kleinschalige producenten en smaakbewuste, kritische consumenten vinden elkaar in Slow Food. De beweging telt inmiddels ruim 100.000 leden in 132 landen en is uitgegroeid tot een wereldwijd actief netwerk. Slow Food bestaat uit convivia (regionale afdelingen), de Youth Food Movement (YFM), de Commissie Ark van de Smaak, Slow Food Nederland (landelijke organisatie) en Slow Food International (internationale organisatie)

Voorbeelden van wat SlowFood bedoeld met smaakvervlakking!

Gaat u even terug in de tijd, pak em beet 30 jaren. Als er toen in uw woonplaats in 10 huizen tomatensoep gegeten werd, dan werd er in die 10 huizen overal een verschillende tomatensoep gegeten. anno 2015 eten we in heel Nederland nog 3 soorten tomatensoep, Maggie, Royco en Knorr.

Het doel van de SlowFood beweging

Slow Food verbindt het genieten van voedsel met een bewuste en verantwoordelijke houding tegenover voedsel.De activiteiten van de beweging zijn gericht op een ondersteuning van de biodiversiteit in ons voedselaanbod en op het bevorderen van smaakeducatie. Slow Food wil door middel van evenementen en andere initiatieven producenten van kwalitatief uitstekende voedingsmiddelen in contact brengen met consumenten. Slow Food werkt aan:

* Waardering van kwaliteitsvoedsel dat van nature rijk is aan aroma en smaakstoffen.
* Duurzame productie met respect voor mens, dier en milieu.
* Bescherming van authentieke productiewijzen, uitzonderlijke producten en gastronomisch erfgoed.
* Stimulering van lokale economieën en voedselgemeenschappen.

Website SlowFood Nederland