Met de smaak van vroeger!

De Keukens van de Wereld!

De Hollandse keuken!

De Hollandse keuken is met name geïnspireerd door het landbouw- en veeteeltverleden van Nederland. Alhoewel de keuken per streek kan verschillen met specifieke producten, is er een aantal typisch Nederlandse gerechten en ingrediënten. Nederlandse gerechten zijn vaak stevig en voedzaam, afgestemd op de overwegend fysieke werkzaamheden die de Nederlander in het verleden deed. De Nederlandse keuken staat open voor invloeden van buitenaf. Aan het koloniale verleden zijn veel gerechten met een Indische of Surinaamse oorsprong ontleend en ook uit de Franse, Italiaanse, Griekse, Duitse en Spaanse keuken zijn gerechten en/of ingrediënten overgenomen.

De traditionele Hollandse maaltijd!

De typisch Nederlandse maaltijd bestaat meestal uit een combinatie van aardappels, groenten en vlees (al dan niet in de vorm van een stamppot) een maaltijdsoep of pannenkoeken.

De traditionele maaltijd bevat meestal de volgende onderdelen:
Aardappels, bijvoorbeeld bintje, Doré en Eigenheimer. De aardappels worden gekookt en/of gebakken of gefrituurd, en slechts gekruid met wat zout.
Groenten, zoals diverse koolsoorten, andijvie, spinazie, bonen, rode bieten, spruiten, erwten.
Vlees, gevogelte of vis, zoals rundvlees, varkensvlees, kip, makreel, paling, schol. Ook paardenvlees en schapenvlees worden wel gegeten.
Als nagerecht wordt veelal yoghurt, pap of vla genuttigd.

Soepen!

De soepen werden in vroegere tijden allemaal zelf gemaakt. Vandaag de dag echter maakt men de "soep" van pakjes en uit blik.
Wel kennen we nog de maaltijdsoepen, deze worden nog wel vaak gemaakt, omdat blik en pakjes nooit voldoen.
De maaltijdsoepen die tot de Nederlandse keuken kunnen worden gerekend zijn onder andere:

Erwtensoep of snert: een dikke soep van erwten, waarvan een groot aantal variaties bestaat. Afhankelijk van smaak en streek wordt hier varkens- en/of schapenvlees in gebruikt, aardappel, selderij, ui, prei en worst. Erwtensoep wordt vaak geserveerd met donker roggebrood met roomboter en katenspek.

Bruinebonensoep, die qua samenstelling lijkt op erwtensoep, maar waar de erwten zijn vervangen door bruine bonen. Bruine bonensoep wordt ook meestal minder gebonden dan erwtensoep.

Humkessoep, een lichtgebonden maaltijdsoep met aardappelen, sperziebonen en witte bonen.