Met de smaak van vroeger!

Wat zijn Culinique maaltijden?

In het kort!

Culinique staat voor hoogstaande kwaliteit, keuzevrijheid en vooral genieten van een goede, gezonde maaltijd. Hiervoor is een product ontwikkeld dat 6 unieke eigenschappen heeft:
1) Slowfood gedachtegoed.
2) Ambachtelijke bereiding.
3) Geen kunstmatige toevoegingen.
4) Temperatuurregulatie in de magnetron.
5) Los verpakte componenten.
6) Groot assortiment
Om de unieke eigenschappen duidelijker te maken, worden deze punten hieronder in meer detail belicht.

Het SlowFood gedachtengoed!

Slowfood is een beweging die ten strijde trekt tegen negatieve invloeden op het gastronomisch erfgoed. De Slowfood gedachte concentreert zich op het gebruik van (h)eerlijke ingrediënten, bij voorkeur van eigen bodem, die niet afkomstig zijn van massaproductie en waar geen kunstgrepen mee zijn uitgehaald. Massaproductie en commerciële doelen hebben er in Nederland toe geleidt dat er een enorme smaakvervlakking heeft plaats gevonden, veel producten zijn niet/nauwelijks meer verkrijgbaar, diversiteit is enorm afgenomen en kennis van voeding en koken is gekelderd. De Slowfood beweging maakt hiertegen een vuist. Slowfood wil ervoor zorgen dat mensen weer kunnen genieten van pure producten van hoge kwaliteit, en dat ook de producten die lastig te verbouwen zijn of moeilijk handlebaar zijn in bijvoorbeeld supermarktomgevingen toch deel uitmaken van het Nederlandse voedselpakket. Culinique steunt dit streven, hetgeen resulteert in een zorgvuldige keuze van producten (vers, ook seizoensproducten, vergeten groente etc), leveranciers (hoe is het geproduceerd, waar, etc) en bereidingswijze.

Ambachtelijke bereiding!

Passie en beleving zijn een wezenlijk onderdeel van het bereiden van een smakelijke maaltijd. Geen twee producten zijn hetzelfde waardoor machinale processen lastig zijn af te stemmen op producten die zeer precies moeten worden bereid. De expertise van een kok komt vooral tot uiting bij het bereiden van delicate producten, zonder kunstmatige hulpmiddelen die door de Slowfood grondslag van Culinique veelvuldig voorkomen in het assortiment. Bijkomend voordeel van ambachtelijke bereiding is een kleine deviatie in de producten. De ene kok zal zijn saus net iets anders bereiden dan een ander. De basis blijft uiteraard hetzelfde, de voedingswaarde verschillen slechts zeer minimaal maar de smaakbeleving is hierdoor steeds weer een beetje verrassend. Dit voorkomt smaakmoeheid bij mensen die (noodgedwongen) de producten van Culinique dagelijks eten. Het doel van ambachtelijk koken is dat Culinique vrijwel alle producten kan aanbieden, de expertise van de koks zorgt ervoor dat alles op smaak en perfect is bereidt en bovenal dat er een stukje passie en beleving terug te vinden is in de uiteindelijke smaak van de gerechten.

Geen toevoegingen!

Culinique kiest met zorg de beste ingrediënten. Is het dan nodig om tijdens het koken, emulgatoren, conservatoren, kleurstoffen, smaakversterkers, etc. toe te voegen? Juist, en daarom doen wij dit niet! Culinique voegt geen kunstmatige stoffen aan haar producten toe en kiest ook leveranciers op dit criterium. Volledige 100% uitsluiting van kunstmatige toevoegingen is helaas vrijwel onmogelijk maar Culinique streeft er ten alle tijden naar de absolute nulgrens te bereiken.

Unieke verpakking!

Culinique maakt gebruik van een techniek die magnetronstraling (gedeeltelijk) tegen houdt. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid het agressieve verwarmingsproces van magnetrontechnologie af te remmen en te doseren naar behoefte van het product dat verwarmt wordt.
Veel producten kunnen de hoge temperaturen van een normale magnetronbereiding niet aan en garen volledig door. Hierdoor wordt normaal gesproken de keuze van ingrediënten beperkt. Culinique heeft ervoor gekozen deze nieuwe techniek te gebruiken om zo een groot, divers en verrassend assortiment aan te kunnen bieden.

Alle componenten van de maaltijd apart verpakt!

Elke maaltijdcomponent wordt door Culinique separaat verpakt. Hierdoor ontstaan twee voordelen:
1) De gerechten beïnvloeden elkaar niet wat betreft smaak en reuk. Veel andere verpakkingen hebben als nadeel dat de geuren mengen en dat smaken van het ene product het andere beïnvloeden. Los verpakken van componenten zorgt ervoor dat de pure smaak van ieder gerecht behouden blijft.
2) De losse componenten bieden de vrijheid om zelf een menu samen te stellen. Veelal worden "standaard"combinaties aangeboden (bijvoorbeeld hachee met rode kool) terwijl er een behoefte is onder gebruikers van kant-en-klaar producten (zie thesis P. v. Wegberg, TU Delft 2010) om van deze standaard combinaties af te wijken. De verpakkingstechniek van Culinique biedt de vrijheid om componenten bij elkaar te zoeken en zo een menu samen te stellen.

Zeer uitgebreid assortiment!

Culinique biedt standaard meer dan 500 verschillende componenten aan. Deze gerechten zijn verzameld in een menu kaart die jaarlijks (of indien nodig vaker) wordt herzien.
Uit het volledige assortiment wordt elke twee weken een samenstelling gemaakt door Culinique van 75 gerechten (waarvan 8 desserts). Deze componenten zijn in deze twee weken leverbaar, waarna het assortiment weer veranderd. Hardlopers, zoals bijvoorbeeld aardappelpuree zal men vrijwel altijd aantreffen op de menukaart.
Dit aanbod, in combinatie met de losverpakte componenten biedt een ongekende keuzevrijheid voor de eindgebruiker en is dan ook een van de speerpunten van Culinique.